Turvallisuus lomallasi

Toivomme, että lomasi tulee olemaan kaikin puolin ihana ja että saat mukaasi paljon kivoja matkamuistoja.

Jotta sinun ja muiden vieraidemme loma sujuisi mahdollisimman hyvin, ja ilman ikäviä yllätyksiä, olemme koonneet tähäm muutamia hyödyllisiä vinkkejä turvalliseen lomanviettoon.

Parvekkeen ovet ovat pääsääntöisesti lasia, ja sinun on hyvä varmistaa, että ovi on tarvittaessa kiinni tai auki ja että lukko toimii kunnolla.

Alle 12-vuotiaat lapset eivät saa olla parvekkeella yksin.

Saapuessasi hotelliin suosittelemme, että sinä ja matkaseurueesi tutustutte ympäristöönne ja hotellin tiloihin sekä tarkistatte varauloskäyntien sijainnin ja luette paloturvallisuutta koskevat määräykset.

Jos haistat tai näet savua hotellin tiloissa, ilmoita asiasta välittömästi vastaanottotiskille. Jos palo on aivan hotellin ulkopuolella, pysy huoneessasi, sulje ovet ja ikkunat ja ilmoita henkilökunnalle. Muista tarvittaessa myös auttaa hotellimme muita vieraita.

Olet itse vastuussa arvoesineistäsi, myös omassa huoneessasi. Suosittelemme, että käytät huoneestasi mahdollisesti löytyvää tallelokeroa. Ota rannalle ja altaalle mukaan vain sen verran rahaa, kun sille päivälle tarvitset.

Lomakohteissa on paljon vapaana kulkevia kulkukoiria ja –kissoja. Älä ruoki tai kutsu niitä luoksesi, äläkä koske niihin, sillä ne voivat olla vihaisia ja kantaa sairauksia. Jos kissa tai koira nuolee tai raapii sinua, pese kyseinen alue perusteellisesti saippualla ja ota yhteyttä lääkäriin, mikäli alue tulehtuu.

Hotelleilla voi olla kesyjä eläimiä, joita ulkopuoliset yritykset käyttävät vieraiden viihdyttämiseksi. Emme suosittele näihin aktiviteetteihin osallistumista terveysriskien ja eläinten hyvinvoinnin vuoksi. Me Nazarilla tuemme kansainvälisten sopimusten noudattamista eläinten hyvinvoinnin suojelemiseksi sekä TUI ryhmän sitoumusta eläinten eettisestä kohtelusta.

Monissa hotelleissa ja lähikylissä on mahdollisuus käydä henna-tatuoijalla, joka voi tehdä sinulle väliaikaisia henna-tatuointeja. Tatuoinneissa käytettävä väri on hennaa, johon on sekoitettu mustia pigmenttejä. Emme suosittele, että teetät itsellesi tai lapsillesi näitä tatuointeja, sillä hennaan sekoitetut ainekset ovat kemiallisia yhdisteitä, jotka saattavat olla voimakkaasti allergisoivia.

Alle 12-vuotiaat lapset eivät saa käyttää hissiä ilman aikuisen valvontaa. Älä käytä hissiä palon sattuessa.

Vatsavaivat ovat valitettavasti melko yleisiä Välimeren maissa, ja sinun velvollisuutesi hotellin vieraana sekä itsesi, että muiden vieraiden vuoksi, on pitää yllä hyvää hygieniaa. Pese aina kädet ennen ruokailua. Älä kulje ulkotiloissa ilman kenkiä, erityisesti vessoissa. Käy suihkussa aina ennen altaaseen menoa.

Muista juoda paljon nestettä, sillä alhainen nestetaso voi johtaa vatsavaivoihin. Muista, että alkoholit ja limsat kuivattavat elimistöä.

Ruokien ja juomien valmistusta ja käsittelyä Nazarin hotelleissa valvotaan tarkasti ja taso kontrolloidaan joka päivä. Vieraidemme turvallisuus ja hyvinvointi kaikissa hotelleissamme on meille erittäin tärkeää. Ruoista ja juomista otetaan näytteet kansainvälisen standardin mukaan, ja me valvomme tätä hyvin tarkasti.

Maanjäristyksen sattuessa on tärkeää, että pysyt rauhallisena ja että toimit nopeasti.

Jos olet sisätiloissa:

 • Hakeudu turvaan esimerkiksi vankan pöydän alle tai paikkaan missä olet suojassa mahdolliseti kaatuvilta hyllyköiltä, kaapeilta ja muilta irtonaisilta esineiltä ja huonekaluilta. Tyhjä käytäväkin on hyvä vaihtoehto turvapaikalle. Varo lasiruutuja, tauluja ja peilejä, joista voi lentää lasisirpaleita niiden rikkoutuessa.
 • Jos huoneessa syttyy tulipalo, sammuta se mahdollisimman nopeasti. Siirrä myös herkästi syttyvät tavarat turvalliseen paikkaan, kuten kylpyammeeseen. Maanjäristysten jälkeiset tulipalot aiheuttavat yleensä suurempaa tuhoa kuin itse maanjäristys.
 • Älä juokse paniikissa ulos rakennuksesta vaan odota, kunnes rakennuksesta poistuminen on rakennuksen vakauteen nähden turvallista. Varo mahdollisia putoavia esineitä kuten esimerkiksi laseja ja lautasia.
 • Älä koskaan käytä hissiä maanjärityksen sattuessa, vaan poistu aina rakennuksesta portaita pitkin.
 • Jos mahdollista, anna oven olla auki maanjäristyksen aikana, jotta pääset tarpeen tullen nopeasti ulos. Suunnittele valmiksi reitti, mistä pääset nopeiten ulos rakennuksesta.

Jos olet ulkotiloissa

 • Suojele päätäsi putoavilta esineiltä ja pysy poissa seinien, pylväiden ja muiden mahdollisesti kaatuvien elementtien läheisyydestä. Paras turvapaikka on avoin alue.
 • Jos ajat autoa maanjäristyksen alkaessa, pysäytä auto välittömästi, tilanteen salliessa tien reunaan ja pysy auton sisällä turvassa. Jos mahdollista, älä pysäköi autoa vuorenseinämien kylkeen mahdollisten irtokivien takia, tai siltojen tai muiden rakennusten alle, koska ne voivat romahtaa maanjäristyksen aikana tai sen jälkeen.

Maanjäristyksen jälkeen

Valmistaudu mahdollisiin jälkijäristyksiin, jotka voivat aiheuttaa lisätuhoja. Varo vaurioituneita tai sortuneita rakennuksia, sillä ne voivat romahtaa. Jos kuitenkin joudut menemään vahingoittuneeseen rakennukseen, muista olla erittäin varovainen.

Kuuntele uutisia radiosta tai tv:stä ja seuraa paikallisten viranomaisten mahdollisia evakuointiohjeita. Lähimmältä Nazar-oppaaltasi voit saada päivitettyä tietoa tilanteesta

Tiettyinä aikoina saattaa olla runsaasti hyttysiä, jotka viihtyvät kosteassa ilmastossa. Huomioithan, että hyttysenpuremat ulkomailla voivat näyttää erilaisilta ja reaktiot voivat olla täysin erilaisia, sillä nämä hyttyset eivät ole samanlaisia kuin kotimaassa. Erilaisia karkotteita ja suojasuihkeita löytyy apteekeista ja suosittelemmekin ostamaan niitä varmuuden vuoksi.

Muistathan aina ajatella järkevästi kun lähdet tutustumaan yöelämään lomallasi. Tässä muutamia asioita, jotka on hyvä pitää mielessä:

 • Älä kävele hotelliisi yksin illalla tai yöllä. Kulje mieluiten ystäviesi kanssa tai matkusta taksilla.
 • Älä jätä juomaasi valvomatta, ja ethän myöskääm hyväksy tuntemattomien tarjoamia juomia.
 • Kunnioita hotellien sääntöjä, muita vieraita ja aikoja, jolloin hotellilla on hiljaisuus.

Ilokaasulla täytetyistä ilmapalloista on tullut päihtymisväline varsinkin nuorten juhlijoiden keskuudessa lomalla oltaessa. Haluamme muistuttaa, että ei ole koskaan täyttä varmuutta, mitä pallot todellisuudessa sisältävät. Terveysviranomaisten mukaan ilokaasun hengittäminen sen puhtaassa muodossa voi olla hengenvaarallista ja aiheuttaa vakavaa vahinkoa.

Altaan syvyys on yleensä merkitty altaan reunaan. Huomioi veden syvyys ennen kuin hyppäät altaaseen. Ethän koskaan hyppää altaaseen pää edellä. Altaan reuna-alueet ovat lähes aina liukkaita, joten kulje varovasti äläkä hyppää altaaseen altaan reunalta.

Monissa hotelleissa käytetään usein erivärisiä lippuja tiedottamaan allasalueen turvallisuudesta ja mahdollisista hengenpelastajista. Useimmilla hotelleilla on myös erikseen allasalueen säännöt, jotka ovat esillä allasalueella. Perehdy tuntemaan eriväristen lippujen merkitykset, ja luethan hotellikohtaiset allasalueen säännöt ennen uimista sekä enemmän uintiturvallisuudesta näiltä lomaturvallisuus-sivuilta.

Useimmat veteen liittyviä onnettomuudet voidaan välttää tietäen, miten pysyä turvallisesti vedessä ja veden äärellä, sekä seuraamalla muutamia yksinkertaisia turvaohjeita. Olemme koonneet tähän muutamia vinkkejä liittyen turvalliseen uimiseen.

LAPSET JA VESITURVALLISUUS

 • Valvo aina lastasi. Lasten tulee aina olla vanhempien/huoltajien valvonnan alaisena vedessä tai veden välittömässä läheisyydessä.
 • Lasten on hyvä käyttää kellukkeita ja/tai uimarengasta, mutta ne eivät koskaan korvaa vanhempien/huoltajien valvontaa.
 • Ole tietoinen, missä lapsesi on ollessaan joko vedessä, veden läheisyydessä ja/tai vesipuistossa/ vesiliukumäissä.
 • Vaikka esim. uima-allasalueella, rannalla tai vesipuistossa, olisi hengenpelastaja, vanhemmat / huoltajat ovat aina itse vastuussa lapsensa valvonnasta joko veden välittömässä läheisyydessä ja mieluiten olemalla lapsen kanssa vedessä. Hengenpelastajat seuraavat ja tarkkailevat aina suurempia alueita, eikä heidän vastuulla ole valvoa yksittäisiä uimareita ja/tai lapsia.

ENNEN UINTIA

 • Lue mahdolliset allas- ja rantasäännöt sekä suositukset ennen uimaan menoa.
 • Tarkista, missä vesi on matalaa/syvää, ja missä veden syvyys muuttuu.
 • Tarkista mahdolliset varoitusliput ja opasteet sekä altaalla että rannalla, ja ole tietoinen, mitä ne tarkoittavat.
 • Allasalue voi olla liukas, joten älä juokse allasalueella. Rannan hiekka voi olla erittäin kuumaa, joten tossujen käyttäminen on suositeltavaa.
 • Älä ui alueilla, jotka on rajattu vesiurheilulle kuten vesiskoottereille, tai alueilla, jotka ovat merkitty/ ilmoitettu vaarallisiksi uida.
 • Varo karikoita, kiviä ja äkillisiä veden syvyyden muutoksia.
 • Älä sukella tai hyppää kiviltä, kalliolta, portailta, laitureilta, aallonmurtajilta tai allaskalusteilta. Sukeltaminen ja hyppääminen uima-altaaseen on yleensä kiellettyä.
 • Vaikka olisitkin tottunut uimari ja uisit säännöllisesti uima-altaassa, uinti meressä voi olla vaativampaa johtuen kylmemmästä vedestä ja virrasta, jotka voivat merkittävästi vähentää matkaa, jonka jaksat uida.
 • Älä ui yksin.
 • Älä ui nautittuasi alkoholia ja/tai käytettyäsi muita päihteitä.
 • Tiedä miten ja mistä voit saada tai hälyttää apua, mikäli näet jonkun vaikeuksissa vedessä.

MUISTA MYÖS VESIPUISTOISSA/VESILIUKUMÄISSÄ:

 • Jokaisessa vesipuistossa ja vesiliukumäissä on yleensä erilaiset säännöt ja ohjeet, joten lue kyltit ja tiedotteet ennen sinun tai lapsesi menemistä nauttimaan vesiliukumäistä.
 • Lue ja noudata kaikkia turvallisuusohjeita ja varoituksia liittyen pituuteen, ikään, uimataitoon ja mahdollisiin sairauksiin tai terveydentilaan liittyviin rajoitteisiin.
 • Yleensä jokaista vesiliukumäkeä käytetään eri tavalla, esimerkiksi eri asennossa. Myös veden syvyys vaihtelee usein eri vesiliukumäissä/ altaissa.
 • Vattendjupet för olika vattenrutschbanor är ofta olika.
 • Muista noudattaa kaikkia sääntöjä ja suosituksia. Ota tarvittaessa yhteyttä mahdollisiin hengenpelastajiin ja/tai hotellin henkilökuntaan.

Muista, että Välimeren aurinko on erittäin kuuma, joten auringossa oleskellessa kannattaa olla varovainen. Kello 12-16 välisenä aikana suoraa auringonpaistetta kannattaa välttää ja auringonotto on hyvä suunnitella hieman aikaisemmalle ajankohdalle.

Loman alussa on hyvä käyttää aurinkovoidetta, jossa on korkea suojakerroin ja oleskella mahdollisimman paljon aurinkovarjon suojassa.

Rusketuksesi syventyessä voit vaihtaa voiteeseen jossa on alhaisempi suojakerroin. Muista suojata lastesi pää auringolta, jotta he välttyvät mahdolliselta auringonpistolta On erittäin tärkeää että käytät korkeaa suojakerrointa lasten olkapäille tai muulla tavalla suojaat ne kuumalta auringonpaisteelta.

Hotellin rappuset voivat olla erittäin liukkaat, joten pidä aina kiinni kaiteesta. Ole erityisen varovainen kulkiessasi allasalueen rappusissa.

Juomaveden bakteerikanta on eri kuin meidän Pohjoismaisessa juomavedessä, ja suosittelemme että juot vain pullotettua vettä. Mikäli majoitut All Inclusive -hotellissa, voit ottaa vettä myös hotellin mahdollisista juomavesiautomaateista. Voit myös ostaa pullotettua juomavettä useimmista myymälöistä ja ravintoloista. Muista juoda vettä runsaasti!

Useimmilla rannoilla on vesiurheilukeskuksia, joissa sinulla on mahdollisuus harrastaa erilaisia vesiurheilulajeja. Suosittelemme, että tutustut tarkasti kunkin keskuksen sääntöihin ja rajoituksiin ennen kuin käytät niiden palveluja. Toimipisteiden vakuutukset ovat usein riittäviä lomamaan ja sen lähinaapureiden kaavan mukaan, mutta ne vastaavat harvoin pohjoismaista tasoa.

Kun vuokraat varusteita, pyydä myyjää lukemaan sopimus ensin ääneen ja vaadi myyjältä myös kirjallinen, allekirjoitettu sopimus. Lue sopimus tarkasti läpi ennen kuin allekirjoitat sen itse, jotta vältyt ikäviltä yllätyksiltä ja lisämaksuilta.