Lasten kanssa matkustaminen

Parhaat vinkkimme lasten kanssa matkustamiseen

Olemme keränneet muutamia hyviä vinkkejä asioista, joita kannattaa ottaa huomioon lasten kanssa matkustettaessa, lennolla ja koko loman aikana. Matkustitpa sylilasten, pikkulasten tai isompien lasten kanssa, on hyvä olla valmistautunut matkan jokaiseen vaiheeseen.

Olemme Nazarilla lapsiystävällisten lomien asiantuntijoita. Kun matkustat lasten kanssa, on paljon huomioon otettavia asioita. Mitä pakata mukaan, millaista on lentää lasten kanssa ja mitä vakuutus kattaa. 

Katso parhaat vinkkimme täydelliseen lastenlomaan!

Usein kysytyt kysymykset ja vastaukset

Kysy neuvolasta ja terveyskeskukseltasi nykyisistä rokotuksista. Joskus säännölliseen rokotusohjelmaan kuuluvat rokotteet ovat annettava aikaisemmin, mikäli lapsi matkustaa ulkomaille.

Kaikilla matkustajilla, myös lapsilla ja sylilapsilla, on oltava passi tai henkilöllisyyskortti matkalla riippuen maan säännöksistä.

Lentoyhtiöillämme voit ottaa lastenvaunut ruumaan maksutta. Suosittelemme, että pakkaat lastenvaunut lisämaksusta Airshell-suojalaukkuun, jonka voit vuokrata lentokentältä. Tietyt matkarattaat voi ottaa mukaan lentokoneeseen asti. Otathan yhteyttä lentoyhtiöön selvittääksesi lentoyhtiön säännökset.

Kaikille lennoillemme voi ottaa matkatavaroiden lisäksi mukaan yhdet lastenrattaat lasta kohden lisämaksutta. Suosittelemme lastenvaunujen pakkaamista lisämaksulliseen Airshell-suojalaukkuun. 

Kyllä, voit lentää flunssaisen lapsen kanssa. Lapsesi yleistila ratkaisee, voitko lentää vai et. Ota yhteyttä terveyskeskukseen tai lääkäriin, mikäli tarvitset neuvoja.

Nazarin Allianz-matkavakuutus kattaa tietyt välttämättömät ja odottamattomat hätätilanteiden aiheuttamat kulut matkan aikana. Alle 2-vuotiaat lapset sisältyvät vanhempiensa matkavakuutukseen. Yli 2-vuotiaille tulee halutessa ottaa oma matkavakuutus.

Ota suoraan yhteyttä lääkäriin tarpeen tullen. Monissa hotelleissamme on paikalla lääkäri ja sairaanhoitaja. Voit myös soittaa oppaillemme, mikäli tarvitset apuamme sekä olla yhteydessä vakuutusyhtiöösi.

Joissakin suurissa lapsiystävällisissä hotelleissamme on vuokrattavia vaunuja ja joissakin hotelleissa voit lainata lastenrattaat lisämaksutta. Jos varaat Nazarin Kids Comfort -palvelun Pegasos-hotelleissa, vaunut sisältyvät matkaasi. Ota yhteyttä asiakaspalveluumme selvittääksesi vuokrataanko hotellillasi lastenrattaita.

Useat suuret hotellimme myyvät vaippoja ja/tai uimavaippoja. Suosittelemme kuitenkin, että otat vaipat ja uimavaipat mukaan kotoa. Useimmissa hotelleissa uimavaipat ovat pakollisia.

Pegasos-hotelleissamme Turkissa, Anastasia Hotel & Apartmentsissa Kyproksella ja Blue Sea Holiday Villagessa Rodoksella järjestetään Captain Nemo –merirosvokerho 4–11-vuotiaille lapsille. Pegasos-hotelleissa on myös Chill Out Club 12–17-vuotiaille nuorille.

Ei. Nazarin lasten ja nuorten kerhoihin ei tarvitse ilmoittautua etukäteen.

Ennen matkaa lasten kanssa

Sujuvaan matkaan lasten kanssa on otettava huomioon useita asioita. Näitä ovat esimerkiksi passit, viisumit, rokotukset, vakuutukset sekä lastenrattaiden ja lastenruoan ottaminen mukaan.

Asiat, jotka ovat hyvä tarkistaa ennen matkaa

Rokotukset

Kysythän neuvolasta ja terveyskeskuksesta vaadittavista rokotuksista. Joskus säännölliseen rokotusohjelmaan kuuluvat rokotteet ovat annettava aikaisemmin, mikäli lapsesi matkustaa ulkomaille. Lapsesi saattaa tarvita rokotteita myös sellaisia sairauksia vastaan, jotka eivät kuulu rokotusohjelmaan.

Huoltajan lupa

Alaikäisiltä (alle 18-vuotiailta) matkustajilta, jotka matkustavat ilman huoltajaa, vaaditaan erillinen huoltajan lupa siitä, että huoltaja hyväksyy matkasopimuksen. Yhteishuoltajuudessa, kun yksi huoltajista on mukana, ei todistusta tarvita. Mikäli matkustat lapsen kanssa, jonka huoltaja et ole, lapsella on eri sukunimi tai matkustat yksin lapsen kanssa ilman toista huoltajaa, katsothan, että sinulla on kuitenkin tarvittavat todisteet mukana, jotka vahvistavat suhteen lapseen sekä kirjallisen todistuksen lapsen vanhemmilta tai toiselta vanhemmalta välttääksesi mahdollisia ongelmia niin meno- kuin paluumatkalla tai hotellissa. Tämä on lapsen turvallisuuden takia ja jotta epäselvyyksiltä voisi välttyä.

Passi ja viisumi

Mitkä ovat matkakohteesi passi- ja viisumivaatimukset? Otathan näistä selvää etukäteen täältä.

Matka-apteekki

Muistathan ottaa tarvittavat lääkkeet lapsellesi huomioiden, että lääkkeet tulee olla alkuperäispakkauksissa. Muita hyödyllisiä matkalääkkeita ovat nesteytyslääkkeet, D-vitamiini ja aurinkorasva.

Matkavakuutuksesi

Lapsen matkavakuutus on vahvasti suositeltavaa. Vakuutukselle saattaa tulla käyttöä, mikäli lapsesi esimerkiksi vilustuu tai saa korvatulehduksen matkan aikana. Voit olla hotelliin yhteydessä, jos tarvitset lääkärihoitoa.

Mitä vakuutus kattaa lapseni osalta? Teemme yhteistyötä Allianz Travel Insurance -vakuutusyhtiön kanssa, joka tarjoaa sinulle kattavan matkavakuutuksen. Löydät täältä kaikki mitä sinun on tiedettävä, jotta matkasi olisi mahdollisimman turvallinen.

Lastenrattaat

Voit ottaa lastenrattaat lisämaksutta lennolle. Lastenrattaat tulee laittaa ruumaan tiettyjä rattaita lukuun ottamatta, jotka voit ottaa usein portille asti. Välillä lentokentiltä voi myös lainata lastenrattaita. Lue lisää lentoyhtiösi säännöksistä.

Mikäli otat omat lastenrattaat matkalle, suositellaan ne pakkaamaan suojapakkauksiin ennen sisäänkirjaamista. Airshell-suojapakkaukset minimoivat riskiä kolhuilta ja lialta ja nämä voi usein vuokrata lentokentältä. Suosittelemme hankkimaan matkavakuutuksen, mikäli matkustat lastenrattaiden tai turvaistuinten kanssa.

Lasten turvaistuimet

Jos otat matkalle mukaan turvaistuimen, on se vietävä ruumaan. Tarkistathan lentoyhtiön kotisivuilta, mitä muita sääntöjä sovelletaan. Lastenistuimen saatavuutta matkakohteessa tapahtuvan kuljetuksen aikana ei voida taata.

Ruumalaukun lisäkilot

Voiko kirjattaviin matkatavaroihin ottaa lisäpainoa matkustaessa lasten kanssa? Tutustu matkatavaroihin koskeviin sääntöihin täällä.

Alle 2-vuotiaat lapset

Lapsi, joka ei ole täyttänyt 2 vuotta paluumatkaan mennessä maksaa 80 €, jos lapsi istuu aikuisen sylissä lennoilla ja bussikuljetuksessa kohteessa. Voit toki ostaa lapsellesi myös oman lentopaikan. Lue lisää alle 2-vuotiaiden lasten kanssa matkustamisesta  täältä

Velli

Välimeren maissa ei yleensä ole saatavilla velliä. Äidinmaidonkorvikkeita on kuitenkin usein ostettavissa. Jos tuot omat vauvanruoat, saat usein apua niiden lämmittämisessä hotellin ravintolassa.

Pieni pakkauslista matkaa varten

Käsimatkatavaroihin

 • Mieluisaa välipalaa lapsellesi
 • Kirja, peli, värityskirja tai tabletti, jossa on elokuvia ja sarjoja ladattuna valmiina
 • Tutit, vaipat ja kosteuspyyhkeet
 • Pieni pyyhe tai talouspaperia
 • Muovipussi roskien hävittämiseen
 • Vaihtovaatteet. Lento voi olla sotkuinen!

Matkalaukkuun

 • Hyttysverkko pinnasänkyyn tai vaunuihin
 • Vauvanruokaa, joita ei ole saatavilla matkalla tai matkakohteessa 
 • Ruokalappu, tuttipullo, nokkamuki ja ruokailuvälineet 
 • Älä unohda aurinkohattua
 • Mukavat ja ilmavat kengät
 • Pieni ensiapupakkaus, josta löydät laastareita, pinsetit, kuumemittarin ja kuumelääkkeitä
 • Itkuhälytin

Lapsen omissa käsimatkatavaroissa

 • Pehmolelu ja viltti
 • Aurinkolasit
 • Juotavaa
 • Vauvanruokaa

Huomioitavaa aurinkolomalla lasten kanssa

 • Vedenkestävä aurinkovoide korkealla suojakertoimella
 • Peittävät uimahousut. Mieluiten UV-puku ja aurinkohattu, jossa on lippa ja niskasuoja
 • Uimarengas, uimalasit, uimalelut ja uimasandaalit tai uimatossut
 • Uimavaipat

Lentokoneessa - kun lapsesi on matkalla

Pakkaa lapsesi lennolla tarvitsemat tavarat erilliseen reppuun tai hoitolaukkuun. Päätä myös, istuuko lapsi sylissäsi vai haluatko ostaa lapsellesi erillisen istumapaikan.

Mitä on otettava huomioon?

Paineentasaus

Paineen muutos lennolla saattaa aiheuttaa kipua lapsesi korvissa ja tämän vuoksi nenäsuihkeen mukaan otto voi olla hyvä idea. Tutti tai tuttipullo voivat auttaa, mutta lapsi voi myös yrittää haukotella, nieleskellä tai käyttää paineen muutoksiin kehitettyjä korvatulppia. Löydät nämä apteekista.

Nesteet ja käsimatkatavarat

Lentoyhtiöillä on säännöt nesteiden ottamisesta koneeseen. Tyhjät tuttipullot tai juomamukit ovat kuitenkin sallittuja ja ne voi täyttää nesteillä koneessa. Katso täältä, mitkä säännöt koskevat matkaasi.

Ruoka

Lentoyhtiöt eivät salli omia ruokia koneessa. Voit ostaa ateriat 2–11-vuotiaille lapsille. Alle 2-vuotiaat aikuisen sylissä istuvat lapset eivät voi varata aterioita lennolle. Huomioi, että kaikilla lentoyhtiöillä ei ole mikroja lentokoneessa.

Lääkkeet

Käsimatkatavaroissa oleviin lääkkeisiin ja toisinaan myös lääkkeiden kuljettamiseen kohdemaahan, sovelletaan erityissääntöjä. Otathan aina lääkkeen alkuperäispakkauksen mukaan.

Kohteessa

All Inclusive -matkat lasten kanssa - mitä sinun on tiedettävä? Lomailu hotelleissamme on usein helpompaa kuin kotona olo, mutta on joitakin huomioon otettavia asioita.

Muita hyviä asioita huomioida

Nesteet

Lämpimissä maissa lapsen nesteytyksestä tulee pitää huolta. Lapset ovat alttiita nestehukalle. Alle vuoden ikäisillä on vaikeampi säädellä ruumiinlämpöä, jonka vuoksi kuumuus vaikuttaa lapsiin helpommin.

Ruoka ja juoma

All Inclusive pienentää riskiä ruokabakteereihin. Huomioithan seuraavat asiat syödessäsi ulkona: Keitä vesi ennen käyttöä lastenruokiin ja käytä kotoa otettuja tuttipulloja. Lasten tulee syödä hyvin valmistettua ja keitettyä ruokaa. Vältä raakoja äyriäisiä, raakaa kalaa ja lämmössä seissyttä ruokaa. Välimeren maissa on tarjolla herkullisia hedelmiä, jotka tulee kuoria ennen nauttimista. Juo pullotettua vettä, sillä Välimeren vesijohtovesi ei ole yhtä laadukasta kuin kotona.

Hygienia

Pesethän lapsesi kädet huolellisesti ja käytä käsidesinfiointiainetta. Pyyhi lastenvaunut, lelut ja kaikki muu, joihin lapsi on kosketuksissa.

Aurinkosuoja

Useimmissa suuremmissa hotelleissa, joissa on paljon palveluja, on aurinkovarjot tai -katot lasten- ja vauva-altaiden yllä. Voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme saadaksesi lisätietoja.

Hyönteiset

Voit suojata lapsesi hyönteisten puremilta ja hoitaa hyönteisten puremia. Puremia on myös hyvä olla raapimatta. Hyönteismyrkkyä voidaan käyttää yli 3-vuotiaille lapsille.

Tauot varjossa ja auringonsuojaus

Tämä osio sisältää tärkeää tietoa matkustaessa lasten kanssa mihin tahansa Nazarin lomakohteeseen.

Muistathan seuraavat asiat All Inclusive –lomallasi:

 • Pysyttele lasten kanssa varjossa klo 13:00-15:00 välisenä aikana, jolloin aurinko on voimakkaimmillaan
 • Vaatteet ovat paras suoja auringolta
 • Aurinkovoiteet eivät ole ihmeitä - Käytä aurinkorasvaa lisäämään vaatteiden tuomaa suojaa
 • Alle 1-vuotiaiden lasten tulee olla varjossa  
 • Muistathan myös, että lapset palavat helpommin auringossa kuin aikuiset

Parhaimmat hotellit lapsiperheille

Pegasos World  |  Pegasos Resort  |  Pegasos Royal  |  Pegasos Club  |
Blue Sea Holiday Village  |  Anastasia Hotel och Apartments

 

Tarvittavat matkatavarat lapsille riippuvat All Inclusive –hotelleistamme, mutta monet hotelleistamme ovat lapsiystävällisiä ja lapsiperheille tehtyjä!

Useimmissa hotelleissamme on syöttötuoleja ravintoloissa, mahdollisuus lämmittää lastenruokia ja pinnasängyt huoneissa alle 2-vuotiaille. Joissain hotelleissa on oma lasten seisova pöytä.  

Useimmat suuremmat hotellit tarjoavat myös lastenhoitopalveluja lisämaksusta.

Kids Comfort - Mukavampi loma lasten kanssa

Haluamme lapsien ja heidän vanhempiensa viihtyvän lomalla!

Pegasos WorldissaPegasos ResortissaPegasos Royalissa  ja Pegasos Clubissa voit varata Kids Comfort -lisäpalvelun, jolloin saat huoneeseen useita asioita, jotka helpottavat lomaasi lasten kanssa! 

Saat muun muassa:

 • Lastenrattaat huoneeseen 
 • Lastentuoli huoneessa
 • Vedenkeitin huoneessa

Lue lisää  Kids Comfortiin kuuluvista asioista.

Matkustaminen erityistarpeisten lasten kanssa

Matkustaminen liikuntarajoitteisen kanssa  - Löydät täältä lisätietoja ja hyviä neuvoja, mikäli matkustat liikuntarajoitteisen lapsen kanssa. Löydät myös lomakkeen, joka on hyvä täyttää ennen matkaa.

Matkustaminen allergioiden tai ruoka-aineyliherkkyyksien kanssa - Täältä löydät hyödyllistä tietoa ja neuvoja lapsille, jotka matkustavat allergioiden tai ruoka-aineyliherkkyyksien kanssa. Täällä on myös lomakkeita niistä hotelleistamme, jotka soveltuvat vieraille allergioiden kanssa.

Matkustaminen vegaanina tai kasvissyöjänä - Täältä löydät lisätietoa Vegan Friendly by Nazar -konseptistamme lapsille ja aikuisille, jotka haluavat valita vihreämmän elämäntavan myös lomalla.